Verliesbegeleider

Een mensenleven is net een kast. Wat goed verwerkt is blijft netjes op de plank, wat niet verwerkt is valt er steeds weer uit.

Wanneer je te maken hebt met rouw- en verliesgevoelens – vroeger of langer geleden – kan dit leiden tot negatieve stemmingen, boosheid en allerlei psychische en lichamelijke klachten.

Ik sta als verliesbegeleider naast je om samen te kijken naar de gebeurtenissen en onverwerkte emoties en help je graag verder met gesprekken en inzicht. Want je moet het zelf doen, maar zeker niet alleen.

Persoonlijke Archiefkast

Ieder mens krijgt in zijn leven te maken met allerlei ervaringen. Hieronder valt ook verlies. De Persoonlijke Archief Kast (geïntroduceerd door [Herman de Mönnink]) is gebaseerd op het idee dat wij al onze (verlies)ervaringen opbergen in de afzonderlijke laatjes van onze persoonlijke archiefkast. Bij sommige mensen zitten deze laatjes te vol of is de kast een rommeltje en ligt er teveel onverwerkt verlies. Op een bepaald moment vallen de zaken die je niet verwerkt heb eruit, vrijwel altijd op het moment dat je hier niet op zit te wachten. Dit kan zich uiten in verschillende klachten.

 Samen kunnen we onderzoeken hoe jouw verlieskast eruit ziet en wat er in de afzonderlijke laatjes ligt. Vaak helpt het al om te weten wat erin ligt. Jij kiest zelf wat je wilt opruimen in volgorde en tempo.

Transitiecirkel

In onze gesprekken gebruik ik graag de transitiecirkel ter verduidelijking. Die laat zien welke fasen wij in ons leven doorlopen. De manier waarop we welkom worden geheten bij onze geboorte en ook de contacten later in ons leven hebben invloed op onze hechting en veerkracht. Dit zie je terug binnen bijvoorbeeld familierelaties en vriendschappen. Als een relatie voortduurt neemt de verbinding en de hechting toe.

Op enig moment komt er een punt van verlies en afscheid nemen. Je dierbare overlijdt, je krijgt ontslag, een vriendschap wordt verbroken. Vaak hebben mensen dan de neiging om halverwege de cirkel recht omhoog te gaan, de kortste route te nemen en een nieuw contact aan te gaan; bijvoorbeeld een nieuwe liefde of baan.Maar… dan sla je belangrijke stappen over. Geen fijne stappen om te maken, wel noodzakelijke. Want door te rouwen over het verlies dat je hebt geleden en dit vervolgens te integreren in je leven, hoef je geen energie meer te steken in het weghouden van dit nare gevoel.

archiefkast

Toekomstperspectief

Wanneer je ervoor kiest om door de rouw heen te gaan, geven we aandacht aan het afronden van nog niet (verwerkte) levenservaringen. Zo kunnen deze ervaringen op een andere wijze een plaats krijgen in jouw levensverhaal. Zie het als een knoopje dat in jouw verhaal verweven raakt. Je blijft het wel zien, maar het wordt onderdeel van het geheel. Deze aanpak geeft rust en duidelijkheid en leidt tot vermindering van klachten.

Vanuit deze situatie kun je onderzoeken wat de volgende stap kan zijn: wat is je roeping? En vanuit je roeping ben je klaar om een nieuw contact aan te gaan en opnieuw welkom te heten.

Ik kan je uit ervaring vertellen dat dit alles geen gemakkelijk proces is, maar wel heel waardevol. Na 40 jaar werken in de zorg ben ik nu zover dat ik mijn roeping aan het leven ben. Je leest hier meer over op de pagina [Over mij].

Direct weten of het klikt en of ik je verder kan helpen? Bel of mail me dan. In een telefoongesprek komen we er snel achter of ik de geestelijk begeleider ben die je zoekt.

Heb je vragen over mijn rol als voorganger?

Bel of mail me gerust.
Wil je meer weten over mij persoonlijk?
Maak dan hier nader kennis.

Meer lezen over verlies?

Boeken kunnen tot steun zijn en zelfs inzicht geven in het proces wat aan het sterven vooraf gaat. Er zijn diverse boeken die kunnen bijdragen aan de verwerking, in elke fase. Denk aan:

  • “Verlieskunde, Handreiking voor de beroepspraktijk”, Herman de Mönnink — [bekijk op Bol.com]
  • “Taal van Transitie, Je roeping als leider in een wereld van verandering”, Jakob van Wielink, Riet Fiedelaars-Jaspers en Leo Wilhelm — [bekijk op Bol.com]

Wat klanten zeggen