Vertrouwenspersoon
Bij conflictsituaties, grensoverschrijdend gedrag, pesten, agressie en (seksuele) intimidatie op de werkvloer kunnen de emoties hoog oplopen.
Juist dan kan een onafhankelijke vertrouwenspersoon uitkomst bieden. Iemand die sociaal en empathisch is, maar ook daadkrachtig. Iemand die weet hoe de hazen lopen in organisaties, maar ook weet hoe medewerkers zich daarin kunnen voelen en wat zij nodig hebben.
De Arbowet verplicht organisaties om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Een vertrouwenspersoon speelt hierin een rol van betekenis, vooral rond het voorkomen van ongewenste omgangsvormen.
Mijn taken als vertrouwenspersoon zijn:
- De directie adviseren over het voorkómen van ongewenst gedrag;
- Medewerkers voorlichten over ongewenst gedrag en mijn rol hierbij;
- Medewerkers opvangen en begeleiden die last hebben van ongewenst gedrag;
- Voorvallen analyseren, hierover adviseren en eventueel verwijzen naar hulpverleners.
Samenwerking
Een samenwerking met uw organisatie begint met een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek. Hierin kijken we of er een basis is voor samenwerking en wat u/je daarin van mij mag verwachten. Bij een positieve uitkomst van dit gesprek volgt een offerte. In het jaarcontract dat we ondertekenen staan onder meer mijn bevoegdheden, taken, positie en tarieven beschreven. Vervolgens ga ik aan de slag.
Ik kijk onder meer naar de klachtenregeling en de klachtencommissie en pas hierin zaken aan als dat nodig mocht zijn. Ook zal ik mijzelf in de organisatie introduceren en voorlichting geven over ongewenste omgangsvormen. Vanzelfsprekend houd ik actief contact met de organisatie om af te tasten in hoeverre er sprake is van ongewenste omgangsvormen.
Raad en daad voor medewerkers
Als vertrouwenspersoon ben ik een luisterend oor voor medewerkers. Zij kunnen hun verhaal bij mij kwijt. In een eerste gesprek leg ik uit wat ze van mij mogen verwachten en welke informele en formele wegen ze zouden kunnen bewandelen. Ik help met raad en daad zodat zij zelf effectieve oplossingen kunt bedenken. Ik ga bijvoorbeeld in op de voor – en nadelen van het indienen van een officiële klacht. Bij de stappen die zij eventueel zetten en de gesprekken die zij intern en eventueel extern gaan voeren, sta ik hen bij.
Ik behandel alle hulpvragen vanzelfsprekend vertrouwelijk.
Lianne als vertrouwenspersoon
Ik wil een baken zijn voor medewerkers en voor de organisatie. Een baken geeft houvast en laat licht schijnen op de zaak. Dat kan erg fijn zijn wanneer je binnen je werkomgeving in onstuimig weer terecht bent gekomen.
Ik was jarenlang leidinggevende en bestuurder in zorgorganisaties, maar ook een doortastende en gevoelige verpleegkundige. Mijn rust en duidelijkheid dragen eraan bij dat iedereen weet waar hij of zij aan toe is.
Op de pagina [Over mij] kun je meer lezen over wie ik ben en over de ervaring die ik meeneem als vertrouwenspersoon. Wil je weten of het klikt? Bel of mail me dan. Ik luister en denk graag met je mee.
Wat klanten zeggen
In de oefengesprekken leek je niet snel van je stuk gebracht te worden, terwijl je wel meeleefde. Dat was een fijne en ondersteunende combinatie. Ik zag je compassie voor de ander zonder erin te verdwijnen, compassie voor de shared humanity, een ander willen helpen zonder het over te nemen.
Ik zag innerlijke kracht en echtheid in de oefengesprekken en ik kan me goed voorstellen hoe je die waarden inzet tijdens de begeleiding van een persoon met een klacht. Deze waarden maken het veilig om een beroep op je te doen als klankbord en steun gedurende het proces. Het zal het management zeker ook geruststellen wanneer ze je vragen het beleid ten aanzien van ongewenst gedrag concreet te maken. Daarnaast breng je graag het beste in de ander en jezelf naar voren en zal je het proces zo voorspoedig en oprecht mogelijk laten verlopen.
Na mama's overlijden en voor de uitvaart ben je bij mij geweest om samen met mijn broer de uitvaart te bespreken. Ik heb dat erg op prijs gesteld. Hierdoor heb je ons tijdens de uitvaart bij de hand genomen en mama op een persoonlijke manier uitgeleide gedaan. De spontaniteit, het vertrouwde gevoel en de humor zijn mij het meest bijgebleven. Je hebt mij het gevoel gegeven dat het goed zou komen en dat je er voor ons was. Ik had ook sterk het gevoel dat we het samen met jou deden. De uitvaart is mooi, spontaan en liefdevol verlopen en ik kijk er met dankbaarheid en blijdschap op terug.
Het werk als geestelijk begeleider is op jouw lijf geschreven. Ik heb ervaren dat je het belangrijk vindt om naast iemand te staan en vond dat heel prettig. Ik weet zeker dat de mensen die door jou worden begeleid na het overlijden van een dierbare in heel goede handen zijn.
Tijdens het eerste gesprek was er voldoende ruimte voor onze ervaring en verlies. Prachtig én welkom was de inspiratie die Lianne ons bood met haar voorbeelden, inzichten en gedichten. Zo had mijn moeder in no time een passend gedicht voor mijn vader gevonden. Zowel tijdens de dienst in de kerk als de bijeenkomst in het crematorium was Liannes bijna onzichtbare aanwezigheid, 'sturing' en begeleiding merkbaar. Dit gaf ons vertrouwen en ruimte. We kijken terug op een mooi, waardevol afscheid.