Voorganger

Het is een voorrecht om families te helpen bij het vormgeven van een (kerkelijke) uitvaart. Ik zet me volledig in om hen met een goed gevoel afscheid te laten nemen.

Daarbij breng ik rust en houvast en zorg dat alle aanwezigen hun verhaal kunnen doen. Ook ondersteun ik in de regie of neem ik de regie op me rond de uitvaart.

Wanneer ik gevraagd word als voorganger heb ik eerst een gesprek met de nabestaande(n). Wat hebben zij nodig om goed afscheid te kunnen nemen van hun dierbare? In een gesprek van ongeveer anderhalf uur vertellen zij over de overledene. Wie was deze mens van wie we afscheid nemen? Waarvoor stond hij of zij?

Samen nemen we de structuur van de viering door en maken we keuzes hoe deze eruit gaat zien. Op grond van de verhalen kom ik met suggesties voor lied- en lezingenkeuzes. Ik stimuleer families om zoveel mogelijk zelf te doen. Dit kan helpen bij het verwerkingsproces. (Verliesbegeleiding)

De dagen daarna tot en met de dag van de uitvaart is er intensief mail- en appcontact. Ik ben vanzelfsprekend beschikbaar om vragen te beantwoorden en suggesties en wijzigingen door te nemen; het is een dynamisch proces.

Op de dag van de uitvaart begroet ik de familie in de kerk en ga ik voor tijdens de viering en desgewenst ook op het kerkhof of in het crematorium.

Lianne als voorganger

De echte gesprekken die je rond een uitvaart met mensen hebt, de energie die stroomt en de unieke gelegenheid om op zo’n moment een bijdrage te mogen leveren; ze doen me veel.

Families kunnen bij mij terecht voor kerkelijke en niet-kerkelijke uitvaarten. Door mijn katholieke achtergrond ben ik goed bekend met en hecht ik waarde aan (kerkelijke) rituelen. Vanaf 2011 ben ik binnen mijn kerk actief als coördinator van het rouwpastoraat en als kerkelijk uitvaartbegeleider actief. Sinds 2015 ga ik ook voor bij woord- en & communievieringen.

Ik hecht grote waarde aan schoonheid en kwaliteit en heb oog voor de kleine dingen. Bij een uitvaart ga ik voor een tien. Het moet góed, het kan maar één keer.

“Wil jij mijn uitvaart doen?”

Steeds vaker voer ik gesprekken met mensen die door mij begraven willen worden, nadat ze me ervaren hebben tijdens een uitvaart. Ik krijg zodoende regelmatig te horen: ‘Als het zover is, wil ik dat jij mijn uitvaart doet.’

Waar mogelijk maak ik graag persoonlijk kennis, liefst in de eigen omgeving. Wanneer blijkt dat ik inderdaad de uitvaart mag gaan doen, kom ik vervolgens nog een keer langs. Dan vind ik het plezierig als deze persoon zijn levensverhaal met mij deelt. Wat zijn de hoogte- en dieptepunten? Hoe kijkt hij of zij tegen het leven aan? Hoe zou het afscheid eruit moeten zien? Welke familieleden, partner en vrienden moeten daarbij betrokken worden? Wat juist wel of wat zeker niet? Ik maak aantekeningen van deze gesprekken en daar mag ‘stof op komen’. Ik leg het weg en hoor te zijner tijd wanneer het zover is.

Heb je vragen over mijn rol als voorganger?

Bel of mail me gerust.
Wil je meer weten over mij persoonlijk?
Maak dan hier nader kennis.

Wat klanten zeggen