Er mag stof op komen

Van tijd tot tijd word ik gebeld door iemand op leeftijd die alvast zijn of haar wensen met betrekking tot de uitvaart wil bespreken. Mijn wedervraag – die vaak direct het ijs breekt – is dan meestal: ‘Hebt u haast?’

Het is fijn om mensen in hun eigen omgeving op te zoeken en om te luisteren naar hun levensverhaal, wat ze gedaan hebben in dit leven en voor wie ze van betekenis zijn en waren. Vaak vertellen ze ook over hoe ze kijken naar de dood en vooral over hoe het afscheid eruit moet gaan zien. Wat er wel mag klinken en wat ook liever niet. Ik maak aantekeningen tijdens dit gesprek en zeg dan ook: ‘er mag stof op komen’. De aantekeningen leg ik weg en ik hoor wel te zijner tijd.

Van de week ben ik opnieuw op bezoek geweest bij meneer. Na acht jaar leek het hem een goed moment om de zaken nog eens na te lopen. Zijn ideeën over het afscheid zijn mede door de Covid-tijd veranderd. Mooi om van hem te horen wat zijn gedachten zijn. Ook dat hij de Covid-periode goed door is gekomen; ‘een mens moet een plan hebben, wat ga je doen iedere dag?’ Hij doet alles nog zelf, kookt, maakt schoon en bedenkt hoe zijn uitvaart er t.z.t. uit moet zien. Er mag weer stof op komen…

Waar ik je bij kan ondersteunen

Verliesbegeleider
Vertrouwenspersoon

Bijzondere boeken

Boeken kunnen tot steun zijn en zelfs inzicht geven in het proces wat aan het sterven vooraf gaat. Er zijn diverse boeken die kunnen bijdragen aan de verwerking, in elke fase.

Wil je een overzicht van boeken ontvangen? Laat dan je mailadres achter en je ontvangt een lijst met boeken. (het mailadres wordt niet bewaard)

Wat klanten zeggen